dilluns, 26 de febrer del 2018

SOU PART DE MI




La lliçó d’avui és de les que toquen la fibra i crea empatia amb els protagonistes. Ho és perquè l’envolta una realitat dura i una tendresa que emociona.

En una carta de Màrius Torres a Mahalta llegim una sèrie de reflexions sobre l’amor que sent per ella. Veu clarament que aquest amor topa amb uns límits insuperables a causa de l'enfermetat i vol imaginar una petita vall, quallada de flors i de bellesa per ells dos: “No podem aspirar al món Mercè -escriu en Màrius- Ens hem de recloure en la petita vall”.

     TANKA

Una vall verda
feta de poesia
em dóna vida.
Res no tinc res reclamo,
només em queden somnis.


En Màrius acaba la llarga carta amb una frase que en principi pot semblar incomprensible però que aviat s'entén: “No t’enyoro gaire perquè penso molt en tu”.
Aquesta és la pregunta estrella.

SOU PART DE MI


De tu, mare, em ve l’amor a la tradició, a la família, a la casa. Un món ple de sentiment. Dels teus llavis sorgien un reguitzell de vivències quotidianes que no em cansava d’escoltar i que encara m’acompanyen. 
De tu, pare, he heretat el tarannà entusiàstic,  l’interès per les coses i un polsim d’ingenuïtat; a part de l’afició a llegir i als mots encreuats. Certament éreu ben diferents, però d’aquesta simbiosi va néixer el pòsit indissoluble que m’ha conformat. No hi ha dia en que no aparegueu enmig dels meus pensaments per un motiu o altre. Per això no us enyoro gaire perquè penso molt en vosaltres.