dilluns, 19 de febrer del 2018

ÀNIMS VOLÀTILS



Màrius Torres envia a Mercè Figueres un poema anunciant la propera primavera. Els seus versos m’han inspirat aquestes dues tankes:

         Febrer

L’aigua més pura
per la gelera llisca;
segueix el cicle.
Sota l’obscura escorça
els ametllers tremolen.

Daurats migdies
pregonen altra lleva.
Un crit batega
sobre la terra nua,
reneix la primavera.




En aquests dies tan difícils costa trobar motius per sentir felicitat. Però són les petites coses les que fan que ens reviscolem per uns moments. Aquesta és la pregunta estrella de la setmana.

ÀNIMS VOLÀTILS




Començo el dia descobrint astorada que el carnet que acredita que encara sóc espanyola, ha caducat fa dos dies; a contracor l’hauré de renovar, quin remei! Engego la ràdio i escolto que tot segueix igual, o sigui, malament. Obro la finestra i veig un cel ben negre.

Desanimada, connecto amb policia per començar els tediosos tràmits i a l’instant em confirmen dia i hora en una comissaria propera. Increïble! Vaig a fer-me la foto i, cosa rara, quedo bé. De tornada trobo una amiga d’infantesa i decidim regalar-nos una estoneta recordant vivències i compartint ideologia davant d’una xocolata desfeta amb xurros. L’ànim puja de cop. Miro el cel i el veig ben blau. Sé que durarà poc, però ara mateix em sento la dona més feliç del món.


TANKA

No afebleixis
el bell bagul de somnis
amb ombres vanes.
Vindran noves estrelles
a omplir el teu bagatge.

                                             ------------

En la lliçó d’avui Màrius Torres toca el tema del dolor i de la fortalesa que ha demostrat tanta gent valenta afrontant tota classe de contrarietats. Posa per exemple Beethoven. Ens diu: “Tots els seus anys de misèries, de defalliment, de soledat, de decepcions, d’amarguesa, acaben en el “Cant a la Joia” de la Novena Simfonia."

 CANT DE JOIA     Text en català: Joan Maragall

Joia que ets dels déus guspira
generada dalt del cel,
vent de foc el pit respira
sota els plecs del teu sant vel.

Si ajuntar-se els cors demanen,
que un mal vent va separant,
tots els homes s’agermanen
on tes ales van tocant. 

Només recordo aquestes dues estrofes de quan cantava amb la meva veïna afable.